Kolin - et livsnødvendig næringsemne du bør kjenne til men kanskje ikke har hørt om.
Kolin - hva er det? Jo - kort fortalt er det et vitaminlignende næringsemne som forekommer naturlig i bl.a. eggeplommer,gjær,kjøtt,innmat og grønnsaker. Og kroppen din er også selv i stand til å produsere det av aminosyren metionnin som forekommer i rødt kjøtt.
Hva gjør det i kroppen?
Ifølge Dr.Knut Flytlie som bl.a. har skrevet boken "Nye Vitamin Revolusjonen" er kolin viktig for oppbyggingen av cellevegger, og for at sentralnervesystemet skal utvikles og opprettholdes fordi det er med på å danne hjernens signalstoff acetylkolin. Samtidig er det en viktig faktor i utnyttelsen av fett og kolesterol som bidrar til at det motvirker fettavleiringer i leveren.
EU har godkjent 3 helseeffekter for kolin tilskudd basert på et inntak på minst 82,5mg pr. dagsdose:
- Kolin bidrar til normal fettomsetning
- Kolin bidrar til å beholde en normal leverfunksjon
- Kolin bidrar til normal homocysteinomsetning
Hvem bør passe på å ta et tilskudd?
Vegetarianere, veganere og de som bruker mye alkohol kan ha en øket risiko for kolin mangel. Kolin mangel øker risikoen for at ikke leveren fungerer og kan også innvirke på hukommelsen.
Kilder: Flytlie, Nye Vitaminrevolusjonen, AkerBiomarine: superbakrill.com, Nutr.Review - Choline: An essential Nutrient for public health, Tv2.no.